2011-03-07 11:25:28• hírek • Szatmar.ro

Jó hír a kisvágóhidaknak

Az RMDSZ könnyíteni szeretné a kisközösségi vágóhidak létrehozását és működését, éppen ezért a kormány elé terjesztettek egy határozatot, amelynek elfogadására szerdán kerül sor.

Ennek értelmében könnyítenék a technikai feltételeket, hiszen a vágópontok létrehozásával elkerülhető lesz az állatkereskedelemnek a közvetítőkön keresztül való lebonyolítása.
Tánczos Barna államtitkár elmondta, olyan egyszerűsítéseket tartalmaz a tervezet, hogy például ha az állatokat azonnal levágják, nem szükséges pihentető istállót fenntartani az elhelyezésükre. Ha a melléktermékeket és egyes szerveket azonnal feldolgozzák, vagy pedig egy olyan másik feldolgozó egységbe juttatják el, ahol a hűtési viszonyok biztosítva vannak, nem kötelező ezek számára hűtő- és fagyasztó helyiségeket fenntartani.

„A fejlesztési program a vidéken élők önellátásának biztosítása mellett, a megtermelt javak biztonságos piacra juttatását is elősegíti majd. A vágópontok körzetében nevelt vágóállatokat a tenyésztők közvetlenül, akár a helyi üzlethálózatokon keresztül is értékesíthetik, amennyiben azok, legalább A-kategóriás minősítéssel rendelkező farmokról származnak"-nyilatkozta a mezőgazdasági államtitkár.

Mint megtudtuk, Tánczos az elmúlt hetekben többször is találkozott olyan egyesületek, közbirtokosságok vezetőivel, akiknek szándékában áll az ilyen típusú vágópontok létrehozása, éppen ezért felkarolásukra az ősz folyamán a mezőgazdasági tárca újabb kérésleadási periódust ír majd ki, Uniós pénzekre.

Az államtitkár szerint a kisvágóhidak bezárása az uniós csatlakozás után rossz döntés volt, hiszen mint utólag kiderült, az összes környező uniós államban működnek kisközösségi vágóhidak.


A kisközösségi vágóhídak helyzete egyszerűsödik
Egyszerűsödik a kisközösségi vágóhídak helyzete


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: